“Het is allemaal jouw schuld!”
Door: Priska Voskuil-Van Dijk in Nieuwsbrief VvCP 23 april 2021
“Het is allemaal jouw schuld!”
In verbinding naar een respectvolle scheiding
Dit is de titel van het boek dat ons bestuurslid Willemijn van Strien heeft geschreven. Het boek is net uit!
Op de achterkant: “In Het is allemaal jouw schuld leert Willemijn van Strien de lezer zijn of haar eigen aandeel te nemen in het conflict. Daar komt heel wat bij kijken waar we ons niet bewust van zijn. Iedereen kan leren hiermee om te gaan, maar tegelijkertijd komen we erachter dat hoewel de oplossingen simpel zijn, de toepassing niet eenvoudig is. Zeer vroeg aangeleerde patronen blijken het aanleren van nieuw gedrag in de weg te zitten.” Volgens Willemijn geeft het boek je handvatten om de relaties in je leven te verbeteren. Zij heeft hiervoor een methode ontwikkeld “waardoor je anders in de wereld leert staan en de wereld vervolgens anders op jou zal reageren”. Door middel van drie stappen, te weten : zelfreflectie, repareren en (her) contracteren, is het volgens Willemijn mogelijk om je communicatie te verbeteren. Haar streven is op te komen voor kinderen in het algemeen en voor het kind in haar in het bijzonder. Een belangrijke motivatie van Willemijn om het boek te schrijven, is het besef dat de hersenen van een kind gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf (ruzie, stress, geweld, voeding) en dat dit bepalend is voor hoe het kind zich ontwikkelt en later zelf relaties aangaat. In het boek is het laatste hoofdstuk gewijd aan “Collaborative Divorce”.
Willemijn benadrukt dat het boek geen wetenschappelijke pretentie heeft. Zij maakt onder andere gebruik van wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de Transactionele Analyse en andere werkvormen. De door haar ontwikkelde methode van communicatieverbetering is verder een verbinding van diverse technieken opgedaan in zestien jaar eigen praktijk, vierendertig jaar werkzaam leven en zevenenvijftig jaar levenservaring. De methode is niet eenvoudig, aldus Willemijn. “Alleen als jij jezelf verantwoordelijk maakt voor jouw leven en als je echt bereid bent om te oefenen, gaat het werken. De mate waarin jij jezelf serieus neemt, bepaalt het succes van deze methode”.
En een belangrijke les van Willemijn begint al bij deel 1: “Eerst ik”. Zo schrijft zij:
“Een verlicht egoïsme leidt tot wederzijds nut. Het klinkt tegenstrijdig, maar mensen zijn het nuttigst voor elkaar als ze elk hun eigen voordeel najagen.” (Spinoza)
“Gedurende mijn werkzame leven ben ik steeds meer het belang gaan inzien van wat ik noem “gezond egoïsme”. Een portie gezond egoïsme, of zo je wilt autonomie, is nu eenmaal nodig voordat een individu een gezonde relatie aan kan gaan met een ander. Veel relatieproblematiek komt voort uit een gebrek aan autonomie, uit het teveel vervloeien van de partners met elkaar. Daarom begint dit eerste deel bij het begin. En dat ben jij, om precies te zijn: dat is je brein.”
Een uitnodiging om het boek verder te gaan lezen!