5
jul
2017

Zomervakantie…

Tijd voor een ontspannen vakantie met de kinderen. De paspoorten / ID kaarten van de kinderen zijn in orde, de koffers gepakt, maar als je als ouder alleen wil reizen met een minderjarig kind en het gezag berust bij beide ouders of bij de andere ouder alleen, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig. Zonder deze toestemming kan de vakantie in het honderd lopen, omdat de Marechaussee / grenswacht bij een controle constateert dat er geen (of geen correcte) toestemming is.

Voor het geven van toestemming bestaat in Nederland een speciaal toestemmingsformulier dat per kind moet worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met de kinderen mee reist. Tot een aantal maanden geleden waren er nauwelijks controles binnen Schengenlanden, maar dat is veranderd. Tegenwoordig kun je het beste voor alle reizen een formulier hebben. Het toestemmingsformulier is te vinden op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Op het formulier moet worden ingevuld waar de kinderen naar toe gaan en wanneer zij waar zullen verblijven. Ook contactgegevens moeten worden ingevuld.

Elk land mag zelf beslissen welke documenten, voor het alleen reizen met minderjarige kinderen, vereist zijn. Er bestaan geen EU-regels hierover, waardoor er mogelijk andere regels gelden dan in Nederland. Het kan dus zo zijn dat er meer of anders nodig is dan het toestemmingsformulier. Het is daarom belangrijk dat je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land vóór de vakantie informeert of, en zo ja, welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

Als kinderen met het vliegtuig reizen, kun je het best van tevoren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappijen. Die eisen vaak officiële toestemming en hebben daar hun eigen formulieren voor.

Reis je met de kinderen naar een land waarvoor een visum nodig is, dan moeten beide gezagdragers toestemming geven voor de aanvraag van het visum.

Wat kun je doen als de andere ouder/gezagdrager geen toestemming geeft voor de reis en het formulier niet wil ondertekenen? Het antwoord op deze vraag is tijdig advies inwinnen bij een familierechtadvocaat. Een advocaat kan, indien nodig, een verzoek indienen bij de rechtbank waarbij gevraagd wordt om vervangende toestemming voor de reis.

Handige links:

Advies toestemming voor vakantie: http://www.kinderontvoering.org/advies/toestemming-voor-vakantie.html

Het toestemmingsformulier: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Reisdocumenten voor EU-burgers: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_nl.htm

De Schengenlanden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/europese-unie/vraag-en-antwoord/welke-landen-zijn-schengenlanden

Volg De Boorder Advocaten op Twitter
  • De RSS feed voor deze twitter account is niet beschikbaar op dit moment.

Volg @deBoorderAdvo op twitter.

 © 2024 De Boorder Advocaten
Webdesign: JHmedia