2
jan
2020

2020: let op de indexering van de alimentatie!

Indexering van alimentatie

Een nieuw jaar betekent niet alleen nieuwe voornemens, maar ook een wijziging van de alimentatie. Ieder jaar stijgen de lonen. Ieder jaar wordt om die reden het vastgestelde alimentatiebedrag geïndexeerd. Hierdoor stijgt de alimentatie mee met de gemiddelde loonstijging. Dit geldt voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Deze jaarlijkse wijziging van de alimentatie noemen we indexering.

De minister van Justitie en Veiligheid stelt ieder jaar het indexeringspercentage vast. Voor het jaar 2020 is het indexeringspercentage vastgesteld op 2,5%.

Nieuw alimentatiebedrag berekenen

Online zijn handige tools te vinden voor het berekenen van het nieuwe bedrag aan alimentatie. Klik hier voor een handige rekentool van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO).

Mijn ex-partner betaalt geen indexering. Wat kan ik doen?

Indexering is in beginsel verplicht, tenzij wettelijke indexering is uitgesloten in het convenant of ouderschapsplan. Wanneer indexering niet is uitgesloten en jouw ex-partner niet tijdig het juiste bedrag overmaakt, kan jij het geïndexeerde bedrag van de alimentatieplichtige vorderen. Gaat het om kinderalimentatie? Dan kan het geïndexeerde bedrag teruggevorderd worden via het LBIO.

Wees als alimentatieplichtige dus alert op de hoogte van jouw alimentatieverplichting zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Vragen?

Heb je vragen over indexering of andere vragen die verband houden met alimentatie? Neem dan contact op met één van onze advocaten en laat je goed adviseren.

Volg De Boorder Advocaten op Twitter
  • De RSS feed voor deze twitter account is niet beschikbaar op dit moment.

Volg @deBoorderAdvo op twitter.

 © 2024 De Boorder Advocaten
Webdesign: JHmedia