27
nov
2019

Kan je jezelf verzekeren tegen de financiële gevolgen van een (echt)scheiding?

Wanneer geliefden samen zijn, is een scheiding het laatste waar zij aan (willen) denken. Volkomen begrijpelijk. Niemand trouwt met het idee om een aantal jaar later weer te gaan scheiden.  Maar sluit jij een brandverzekering af met het idee dat jouw woning binnenkort afbrandt? Teken je die inboedelverzekering met het idee dat volgend weekend jouw inboedel wordt gestolen? Waarschijnlijk niet. We sluiten verzekeringen af om ons in te dekken tegen allerlei risico’s. En een echtscheiding is ook een risico.

Kan je je verzekeren voor de financiële schade van een echtscheiding? Nee. Kan je zelf een hoop regelen om op een later moment problemen te voorkomen? Ja. Voor gehuwden kennen we de huwelijkse voorwaarden, voor geregistreerd partners de partnerschapsvoorwaarden en voor samenwoners het samenlevingscontract. Dit zijn alle drie overeenkomsten die je aan het begin of tijdens de relatie kunt opstellen.  Hoewel voorkomen beter is dan genezen, is het ook mogelijk om tijdens de relatie alsnog afspraken vast te leggen.

Vandaag is in het Financieel Dagblad een artikel verschenen waarin het belang van schriftelijke afspraken wordt uitgelegd. Klik hier om het artikel ‘Gelukkig getrouwd? Regel toch maar je scheiding’ te lezen. Onze taak als advocaat is niet alleen mensen adviseren wanneer zij in een (echt)scheiding zijn beland. Wij adviseren cliënten ook voordat ze trouwen over de huwelijkse voorwaarden of wanneer tijdens het huwelijk of de samenwoning belangrijke vermogensverschuivingen plaatsvinden.  In de Britse dramaserie ‘The Split’ werd de gedachte achter de huwelijkse voorwaarden ook wel omschreven als:

Huwelijkse voorwaarden worden geschreven met het verstand voor als het hart de liefde is vergeten.

Met deze quote in het achterhoofd klinken die huwelijkse voorwaarden toch een stuk romantischer, nietwaar?!

Bent u gelukkig getrouwd, maar heeft u vragen over uw gezamenlijk vermogen? U kunt ons altijd om advies vragen.

 

Volg De Boorder Advocaten op Twitter
  • The RSS feed for this twitter account is not loadable for the moment.

Volg @deBoorderAdvo op twitter.

 © 2024 De Boorder Advocaten
Webdesign: JHmedia